Απάντηση του Κινήματος «Χριστιανική Αντίσταση» σε δυσμενή σχόλια εις βάρος του

Τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου 2021, σε πρωινή εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με τίτλο «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο» εκφράστηκαν δυσμενή σχόλια για την ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το Κίνημά μας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στις 25 Απριλίου 2021. Συγκεκριμένα στην εν λόγω εκπομπή ελέχθη ότι τα μέλη του Κινήματος «κινούνται από εγωισμό», «μιμούνται τους φαρισαίους», «φορτώνουν φορτία δυσβάστακτα στους ανθρώπους», «δεν έχουν πνεύμα συγκατάβασης και οικονομίας», καλλιεργούν την «εθελοθρησκεία», λειτουργούν σε επίπεδο «ανοησίας και ψυχικής ασθένειας», «ζητούν την αυτοδικαίωση και θέλουν να προβάλουν τον εαυτό τους», «θεωρούν ότι δεν είναι ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων» κ.ά.

Κατ’ αρχήν θέλουμε να ομολογήσουμε με κάθε ειλικρίνεια ότι συναισθανόμαστε την προσωπική μας αμαρτωλότητα και δεν αρνούμαστε ότι ανάμεσα στις πολλές άλλες αμαρτίες μας συγκαταλέγονται και οι αμαρτίες που αναφέρονται πιο πάνω. Από τα βάθη της καρδιάς μας παρακαλούμε όλους τους αδελφούς Ορθόδοξους Χριστιανούς να προσεύχονται για εμάς, για να μας ελεήσει ο πολυεύσπλαγχνος Κύριος και για να συγχωρήσει τις πολλές αμαρτίες μας. Οπωσδήποτε όμως η δική μας δεδομένη αμαρτωλότητα ουδόλως σχετίζεται με τη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Χάριν της αλήθειας θεωρούμε επιβεβλημένο να δώσουμε τις πιο κάτω απαντήσεις:

1. Το Κίνημά μας και η συγκεκριμένη εκδήλωση ΔΕΝ κατηγόρησε οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας επειδή εμβολιάστηκε ή επειδή επιθυμεί να εμβολιαστεί. Κατανοούμε και συναισθανόμαστε τους σοβαρούς λόγους που οδηγούν πολλούς συνανθρώπους μας να αποδεχθούν τον εμβολιασμό.

2. Το Κίνημά μας και η συγκεκριμένη εκδήλωση ΔΕΝ προέτρεψε οποιονδήποτε να μην εμβολιαστεί.

3. Το κείμενο που διανείμαμε (επισυνάπτεται), τα συνθήματα που κρατούσαμε και όσα είπαμε είχαν τρία σαφή αιτήματα:

(α) Να μη γίνει ο εμβολιασμός έμμεσα ή άμεσα υποχρεωτικός. (Σεβασμός στην ελευθερία του κάθε ανθρώπου.)

(β) Να χρησιμοποιούνται εμβόλια που να μην έχουν καμιά σχέση με τις εκτρώσεις. (Σεβασμός στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής.)

(γ) Να μη επιβληθούν κοινωνικές διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός σε όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν. (Σεβασμός στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.)

Τα αιτήματα αυτά είναι βαθύτατα χριστιανικά.

4. Η εν λόγω εκπομπή δεν είπε ούτε ένα σχόλιο για τα αιτήματα του Κινήματος. Προτίμησε να καταδικάσει (εν τη απουσία τους και χωρίς να τους δοθεί το δικαίωμα να μιλήσουν) τους χριστιανούς που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν στην ψυχοπνευματική κατάστασή τους και στον εσωτερικό κόσμο της καρδίας τους! Πάντως εμείς έως τώρα γνωρίζαμε ότι μόνο ο Θεός είναι καρδιογνώστης.

5. Τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 23 Απριλίου 2021 επιβάλουν κοινωνικές διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό, αφού οι μη εμβολιασμένοι από τις 10 Μαΐου 2021 δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε χώρους λιανικού εμπορίου. Οι εναλλακτικές επιλογές του PCR και του rapid test στην πραγματικότητα δεν αποτελούν καν επιλογές. Το PCR είναι δαπανηρό και απρόσιτο στα χαμηλώς αμοιβόμενα στρώματα. Το rapid test είναι μεν προς το παρόν δωρεάν, αλλά όταν η Πολιτεία ζητά από τους πολίτες κάθε τρεις μέρες να κάνουν rapid test, για να μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους τρόφιμα, είναι ολοφάνερο ότι οδηγεί τους ανθρώπους σε νευρική κόπωση, για να συγκατανεύσουν να εμβολιασθούν, έστω κι αν δεν το επιθυμούν πραγματικά. Άρα με τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση ο εμβολιασμός καθίσταται έμμεσα υποχρεωτικός.

6. Θεωρούμε αυτονόητο χριστιανικό μας καθήκον να αντιδρούμε σε αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές, όπως άλλωστε έπραξε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος αντέδρασε για τον αποκλεισμό των μη εμβολιασθέντων από τους ιερούς ναούς. Οι θέσεις μας συστοιχούν επίσης με σχετικές ανακοινώσεις της Ιεραρχίας τόσο της Εκκλησίας της Κύπρου όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες τάσσονται υπέρ του προαιρετικού χαρακτήρα του εμβολιασμού. Γιατί λοιπόν η δική μας αντίδραση να θεωρείται «φαρισαϊσμός» και «εθελοθρησκεία»;

7. Τα συγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson and Jonhson) αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους ή/και στον δοκιμαστικό τους έλεγχο κυτταρικές σειρές που προήλθαν από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων. Λεπτομερείς και αναλυτικές πληροφορίες με πλούσια βιβλιογραφική τεκμηρίωση παραθέτει το αμερικανικό επιστημονικό ερευνητικό Ινστιτούτο Charlotte Lozier1. Επίσης βλέπετε και τις δύο επιστολές του εξαίρετου ψυχιάτρου και κληρικού π. Στυλιανού Καρπαθίου προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος2 καθώς επίσης το άρθρο «Η χρήση εκτρωμένων εμβρύων στην ανάπτυξη εμβολίων»3 από το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω», στο οποίο συμμετέχουν τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία των Αθηνών.

8. Πριν από μερικά χρόνια, με προτροπή της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου, μαζέψαμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί της Κύπρου χιλιάδες υπογραφές στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία One of Us, η οποία ακριβώς απαιτούσε να σταματήσει η χρήση ανθρωπίνων εμβρύων σε έρευνες (φαρμακευτικές κ.ά.). Ως ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να αντισταθούμε με ενεργό κοινωνική δράση σε αυτή την παγκόσμια βιομηχανία αίματος και να απαιτήσουμε την κατασκευή εμβολίων που να μην έχουν καμία σχέση με το έγκλημα των εκτρώσεων. Γιατί αυτή η αντίστασή μας να θεωρείται «φαρισαϊσμός» και «εθελοθρησκεία», αφού η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ήταν πάντοτε εναντίον των εκτρώσεων;

9. Κατηγορηθήκαμε ότι «δεν έχουμε πνεύμα συγκατάβασης και οικονομίας». Όμως άλλο πράγμα είναι ο δημόσιος κοινωνικός αγώνας και άλλο η εξατομικευμένη συμβουλευτική. Η χριστιανική συγκατάβαση και η οικονομία λειτουργεί σε εξατομικευμένο επίπεδο, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου και έχει ως απώτερο στόχο την αιώνια σωτηρία του. Στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα δεν είναι αν ο Α ή ο Β χριστιανός θα εμβολιαστεί ή όχι. Ο καθένας ας κάνει ό,τι νομίζει λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που τον απασχολούν. Το ζητούμενο είναι όλοι οι χριστιανοί μαζί –είτε επιλέξουμε να εμβολιαστούμε είτε όχι– να κάνουμε από κοινού έναν παγκόσμιο δημόσιο κοινωνικό αγώνα (α) απαιτώντας από τις φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν σκευάσματα ελεύθερα από οποιαδήποτε σχέση προς τις εκτρώσεις και (β) απαιτώντας από τις τοπικές κυβερνήσεις αλλά και τα διεθνή σώματα να αποφεύγουν κάθε μορφή καταναγκασμού, διότι αυτό αποτελεί φοβερή απειλή για την ελεύθερη κοινωνία μας και κατ’ επέκταση για τη θρησκευτική μας ελευθερία. Σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να πούμε ότι επιτρέπονται κατ’ οικονομία ή κατά συγκατάβαση τα παράγωγα των εκτρώσεων ή ο εξαναγκασμός! Η δημόσια αποδοχή ανήθικων πρακτικών (όπως η χρήση σκευασμάτων που σχετίζονται με τις εκτρώσεις ή η υποβολή των ανθρώπων σε καταναγκαστικές πράξεις) με το πρόσχημα της οικονομίας και της συγκατάβασης, συνιστά έκπτωση από το ορθόδοξο χριστιανικό φρόνημα.

10. Σε εξατομικευμένο επίπεδο θα αντιμετωπίσουμε με συγκατάβαση και οικονομία τον συγκεκριμένο άνθρωπο που προέβη στη χρήση σκευασμάτων που σχετίζονται με τις εκτρώσεις. Θα δείξουμε μεγάλη κατανόηση και ίσως να αποφύγουμε να χαρακτηρίσουμε ως «αμαρτία» την πράξη του εμβολιασμού με εμβόλιο που σχετίζεται με τις εκτρώσεις, εφόσον καταλάβουμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος κινήθηκε από αγαθά κίνητρα. Θα υποδείξουμε όμως ότι συνιστά –αν όχι αμαρτία– οπωσδήποτε έλλειμα χριστιανικής μαρτυρίας το να μην αναλαμβάνουμε συστηματική και έντονη κοινωνική δράση, για να αναχαιτιστεί η χρήση εκτρωμένων εμβρύων από τις φαρμακοβιομηχανίες.

11. Στην εν λόγω εκπομπή ελέχθη έμμεσα ότι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν επικαλούμενοι λόγους συνειδήσεως καθίστανται ένοχοι στην περίπτωση που μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεσος ψυχολογικός εξαναγκασμός, πολύ περισσότεο καθότι στηρίζεται σε ατεκμηρίωτη πιθανολογία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα εν χρήσει εμβόλια προστατεύουν είτε από τη νόσηση είτε από τη μετάδοση του ιού. Ο Δρ. Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –αν και υποστηρικτής των εμβολίων– δήλωσε σαφώς σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν ούτε από τη νόσηση ούτε από τη μετάδοση του ιού4. Επίσης προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας επιστημονικές μελέτες που καταδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι –συγκρινόμενοι με τους ανεμβολίαστους– ενδεχομένως να είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να να νοσήσουν τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από τις μεταλλάξεις του5,6! Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να πάρουμε θέση για ζητήματα αμφιλεγόμενα.

12. Ποια είναι η ενοχή όσων άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα εμβόλια, τη στιγμή που τα εμβόλια αυτά αποδεδειγμένα έχουν βλαπτικές έως θανατηφόρες παρενέργειες; Διευκρινίζουμε ότι εμείς ΔΕΝ σπεύδουμε να πούμε ότι είναι ένοχοι. Απλώς βάζουμε ένα ερώτημα.

13. Το να δέχεσαι ένα σκεύασμα που εκ των προτέρων γνωρίζεις ότι σχετίζεται με τις εκτρώσεις συνιστά συντελεσμένη αμαρτία που διαπράττεται με συνειδητή συναίνεση, ενώ το να μεταδώσεις χωρίς τη θέλησή σου έναν ιό αποτελεί ενδεχόμενη και άνευ συνειδητής συναινέσεως αμαρτία. Εάν μάλιστα είσαι προσεκτικός και λαμβάνεις όλα τα ενδεικνυόμενα και ηθικώς αποδεκτά μέτρα προστασίας, η ακούσια μετάδοση του ιού δεν μπορεί να θεωρηθεί αμαρτία. Με τον ίδιο τρόπο δεν θεωρούμε αμαρτία το να οδηγεί κάποιος προσεκτικά αυτοκίνητο, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσει δυστύχημα. Μήπως διαπράττουν αμαρτία και όσοι δεν εμβολιάζονται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της εποχιακής γρίππης και έτσι ενδεχομένως να μεταδώσουν τον ιό αυτούς στους συνανθρώπους τους; Σημειωτέον ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι ο ιός της εποχιακής γρίππης στα παιδιά είναι περισσότερο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό!

14. Οι παπικοί Ιησουίτες σε παλαιότερες εποχές είχαν αναγάγει σε δόγμα το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ποτέ δεν αποδέχθηκε αυτή τη φιλοσοφία. Αντιθέτως πάντα δίδασκε ότι πρέπει να επιδιώκουμε έναν αγαθό σκοπό (π.χ. την υγεία τη δική μας και των άλλων) με αγαθούς τρόπους (οπωσδήποτε όχι χρησιμοποιώντας εκτρωμένα έμβρυα).

15. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους ότι δεν αρνούμαστε την επικινδυνότητα του κορωνοϊού και πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, να προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να διαφωτίζουμε και τους συνανθρώπους μας να πράττουν το ίδιο και γενικά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας για να αντιμετωπίσουν αυτή τη λοίμωξη. Και εμείς είμαστε «ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων»: μέλη του Κινήματός μας έχουμε νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια, ενώ υπάρχουν στο Κίνημά μας άτομα που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους από αυτή τη νόσο. Πιστεύουμε όμως ότι δεν πρέπει ο φόβος και η αγωνία για την ασθένεια να μας οδηγήσουν στην παθητική και μοιρολατρική αποδοχή ηθικά επιλήψιμων εμβολίων ούτε σε σιωπηρή συγκατάθεση σε πρακτικές δικτατορικού εξαναγκασμού, που αντίκεινται στο χριστιανικό πνεύμα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου.

16. Στην εν λόγω εκπομπή ελέχθη το εξής: Μετά την εξαγγελία της Κυπριακής Κυβέρνησης, που απαιτεί παρουσία εντός των ιερών ναών μόνο 50 εμβολιασμένων ατόμων κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα φανεί ποιοί είναι οι πραγματικοί πιστοί, οι οποίοι δεν θα αποφύγουν την είσοδο στους ναούς «δια τον φόβον των αρχόντων». Εμείς συμφωνούμε με αυτή την παρατήρηση. Όμως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί τα εξής: (α) Στοχοποιούνται συγκεκριμένοι άνθρωποι (όσοι θα φοβηθούν να εκκλησιαστούν) και κατηγορούνται ως ολιγόπιστοι και αρνητές του Χριστού, αφού παρομοιάζονται με τους συμπατριώτες του Κυρίου, που αρνούνταν να Τον ομολογήσουν δημόσια «δια τον φόβον των αρχόντων». (β) Δεν ενεργοποιείται η χριστιανική συγκατάβαση και φορτώνονται «φορτία δυσβάστακτα» στους ανθρώπους, διότι ενδεχομένως ο εκκλησιασμός να έχει ως συνέπεια αυστηρό οικονομικό πρόστιμο (ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τους χαμηλά αμοιβόμενους) ή και οδυνηρές συζυγικές και οικογενειακές αντιπαραθέσεις. Αν λοιπόν αυτό που ελέχθη στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν είναι «φαρισαϊσμός» και «έλλειψη συγκατάβασης», τότε γιατί να είναι «φαρισαϊσμός» και «έλλειψη συγκατάβασης» η εκδήλωση διαμαρτυρίας του Κινήματός μας, η οποία δεν στοχοποίησε κανέναν άνθρωπο, αλλά με πνεύμα χριστιανικής αγάπης, που αγκαλιάζει όλους, διακήρυξε «Ίσα δικαιώματα για όλους, με εμβόλιο ή χωρίς»;

17. Τελειώνοντας θα θέλαμε να υποβάλουμε ένα ερώτημα: Ενόψει των κοινωνικών διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού εις βάρος των μη εμβολιασθέντων, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, τί σκεφτόμαστε να πράξουμε ως Εκκλησία για τις χιλιάδες των Χριστιανών, που θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν; Μήπως θα τους προτρέψουμε με έντονο τρόπο να εμβολιαστούν εξασκώντας ουσιαστικά ψυχολογική βία εις βάρος τους και καταπατώντας την εκπεφρασμένη θέση της Εκκλησίας υπέρ της ουσιαστικής (και όχι θεωρητικής) προαιρετικότητας του εμβολιασμού; Μήπως θα τους αφήσουμε να ζουν σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικών διακρίσεων (π.χ. να μην μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα) αδιαφορώντας παντελώς για αυτούς; Ήδη έχουν απολυθεί από την εργασία τους με διάφορα προσχήματα συμπατριώτες μας εργαζόμενοι, επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν. Θα συνταχθούμε ως Εκκλησία με το κατεστημένο του νεοταξικού–νεοεποχιτικού εξαναγκασμού; Θα αφήσουμε ανυπεράσπιστα ενώπιον αρχών και εξουσιών χιλιάδες μέλη της Εκκλησίας μας; Αλήθεια, τί επιβάλλεται να πράξει η Εκκλησία με το φιλάνθρωπο πνεύμα που πρέπει να τη διαπνέει;

Σημειώσεις

  1. https://lozierinstitute.org/update-covid-19-vaccine-candidates-and-abortion-derived-cell-lines/
  2. https://aktines.blogspot.com/2021/03/blog-post_86.html και http://aktines.blogspot.com/2021/01/blog-post_79.html
  3. https://afistemenaziso.gr/texts/medical/gynecology/i-xrisi-ektromenon-emvryon-stin-anaptyksi-emvolion
  4. https://focusfm.gr/ichitiko-d-koyvelas-ta-emvolia-den-prostateyoyn
  5. Timothy Cardozo and Ronald Veazey, “ Informed consent disclosure to vaccine trial subjects of risk of COVID‐19 vaccines worsening clinical disease,” The International Journal of Clinical Practice, 28 October 2020, https://doi.org/10.1111/ijcp.13795
  6. “S. African Covid variant better at bypassing Pfizer jab: Israeli study” https://medicalxpress.com/news/2021-04-african-covid-variant-bypassing-pfizerbiontech