Ο Σύνδεσμος «Γυναίκες Υπέρ της Ζωής» λαμβάνει θέση για τα εμβόλια

Σημείωση «Χριστιανικής Αντίστασης»: Ο Σύνδεσμος Γυναίκες Υπέρ της Ζωής» είναι μια ομάδα Κυπρίων γυναικών που αγωνίζεται για την προστασία των αγέννητων παιδιών από το έγκλημα των εκτρώσεων.

Εμβόλια COVID-19: «Αυτά δεν μας τα είπαν…»

Κάθε σωστή ιατρική παρέμβαση, η οποία αποδεδειγμένα θα προστατεύει τα άτομα και την κοινωνία από επικίνδυνες ασθένειες, είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη. Έχουμε όμως ισχυρές επιφυλάξεις κατά πόσον τα εμβόλια για την ασθένεια COVID-19 έχουν αυτά τα εχέγγυα. Συγκεκριμένα μας προβληματίζουν έντονα τα πιο κάτω:

Ασυμφωνία των ειδικών επιστημόνων

Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ειδικών επιστημόνων και του ευρύτερου ιατρικού κόσμου για την ενδεχόμενη ωφελιμότητα ή βλαπτικότητα αυτών των εμβολίων. Το ζήτημα είναι έντονα διαφιλονικούμενο. Άλλοι τα υποστηρίζουν, άλλοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και άλλοι τα θεωρούν επικίνδυνα.

Πειραματικά εμβόλια

Τα εμβόλια έχουν κατασκευαστεί με άνευ προηγουμένου ταχύτητα. Ένα εμβόλιο, προτού χρησιμοποιηθεί από τον γενικό πληθυσμό, πρέπει να τύχει εκτεταμένων δοκιμαστικών ελέγχων για αρκετό χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα τα εμβόλια αυτά βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Δεν είναι έτοιμα για γενική χρήση.

Μέθοδοι DNA και mRNA

Πάρα πολλά από τα εμβόλια αυτά χρησιμοποιούν τις μεθόδους DNA ή mRNA (messenger RNA). Οι μέθοδοι αυτές λειτουργούν διαφορετικά. Όμως και οι δύο βάζουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό τεχνητό γενετικό υλικό. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η έκβαση (ωφέλιμη ή επιβλαβής) αυτών των μεθόδων, διότι είναι καινούργιες μέθοδοι και βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Έχουν διατυπωθεί φόβοι ότι το τεχνητό γενετικό υλικό ενδεχομένως να προκαλέσει επεμβάσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες. Υπάρχουν και εμβόλια τα οποία δεν χρησιμοποιούν τις μεθόδους DNA ή mRNA, αλλά προς το παρόν τα εμβόλια αυτά δεν είναι τα επικρατέστερα.

Γιὰ κατάλογο των εμβολίων και των μεθόδων τους: https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

Ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες

Ο FDA (United States Food and Drug Administration), κρατικός οργανισμός των Η.Π.Α. που ασχολείται με τη διαχείριση τροφίμων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε κείμενό του ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2020 (σελ. 16) αναφέρει είκοσι δύο ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες αυτών των εμβολίων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι εξής: θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, φλεβικός θρομβοεμβολισμός, μηνιγγίτιδα, νόσος Καβασάκι κ.ά. (https://stacks.cdc.gov/view/cdc/97349).

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τελικά θα υπάρχουν τέτοιες παρενέργειες ή ποια θα είναι η συχνότητά τους. Επειδή όμως πρόκειται για σοβαρές παρενέργειες –και όχι για κάποιο τοπικό πόνο, μία απλή αδιαθεσία ή μία ζαλάδα– είναι βάσιμο να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια αυτά.

Κατάργηση της ανθρώπινης ελευθερίας

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση υποχρεωτική επιβολή του εν λόγω εμβολίου συνιστά σοβαρότατο πλήγμα κατά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του ανθρώπινου προσώπου. Η τυπικά προαιρετική χρήση τού εμβολίου δεν μας καθησυχάζει. Εάν ο εμβολιασμός θα είναι μεν προαιρετικός, αλλά όσοι θα επιλέξουν να μην εμβολιασθούν θα στερηθούν ελευθερίες και δικαιώματα (π.χ. δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες), τότε αυτό θα σημαίνει κατάργηση της ελεύθερης κοινωνίας και επιβολή ενός δικτατορικού ολοκληρωτισμού, πολύ πιο επικίνδυνου από οποιαδήποτε ασθένεια.

Μας ανησυχεί επίσης πάρα πολύ η συζητούμενη ενδεχόμενη τοποθέτηση –μαζί με το εμβόλιο– εντός του ανθρώπινου οργανισμού ενός είδους ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα μπορεί να ανιχνευθεί με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Κάτι τέτοιο θα συνιστά κατάργηση του ιατρικού απορρήτου, ανάρμοστη επέμβαση στη σωματική υπόσταση του ανθρώπου και άκρως επικίνδυνο μέσο παγκόσμιου δικτατορικού ελέγχου και χειρισμού της ιδιωτικότητας των ανθρώπων.

Ελλιπής και μονομερής ενημέρωση

Φρονούμε ότι η ενημέρωση γύρω από τα εμβόλια αυτά είναι ελλιπέστατη και μονομερής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το Κράτος παρουσιάζουν μία θετική εικόνα για τα εμβόλια αυτά και δεν ενημερώνουν το ευρύ κοινό για τις οποιεσδήποτε αρνητικές πτυχές τους. Οι επιστημονικές φωνές που έχουν ισχυρές επιφυλάξεις για τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι πάμπολλες, αλλά δυστυχώς δεν προβάλλονται. Θεωρούμε ότι η ελλιπής και μη σφαιρική ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν συμβάλλει στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, ενώ παραλλήλως τείνει να εξελιχθεί σε ανειλικρινή και ενδεχομένως ύποπτο χειρισμό της κοινής γνώμης.

Χρήση κυτταρικών σειρών που αναπτύχθηκαν από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων

Είναι γνωστό (το παραδέχονται και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια για την ασθένεια COVID-19) ότι για την παραγωγή αρκετών τέτοιων εμβολίων χρησιμοποιούνται κυτταρικές σειρές που έχουν αναπτυχθεί από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων. Μία τέτοια σειρά είναι η HEΚ-293. Μία άλλη παρόμοια σειρά είναι η PER-C6. Οι κυτταρικές αυτές σειρές χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους: (1) Από την κυτταρική σειρά παράγονται συστατικά τα οποία στη συνέχεια εμπερικλείονται στα εν λόγω εμβόλια. (2) Τα εμβόλια, μετά από την κατασκευή τους, δοκιμάζονται πάνω σε αυτές τις κυτταρικές σειρές. Διευκρινίζουμε ότι κάποια εμβόλια χρησιμοποιούν και τους δύο αυτούς τρόπους, κάποια άλλα χρησιμοποιούν μόνο έναν από τους δύο, ενώ υπάρχουν και εμβόλια τα οποία δεν χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές που έχουν αναπτυχθεί από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων.

Το ότι κάποια από τα εμβόλια για την ασθένεια COVID-19 χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές που έχουν αναπτυχθεί από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων δεν είναι «φήμες» και «διαδόσεις», αλλά μια πραγματικότητα που έχει προκαλέσει καταιγισμό αντιδράσεων στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι οργανώσεις των χριστιανών ιατρών στις Η.Π.Α. έχουν εκδώσει κοινή δήλωση με την οποία διαμαρτύρονται για αυτό το θέμα και απαιτούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες να κατασκευάσουν εμβόλια που να μην έχουν καμιά σχέση με τις εκτρώσεις.

Για να διαβάσετε την κοινή αυτή δήλωση των χριστιανικών ιατρικών οργανώσεων: https://www.cathmed.org/joint-statement-physician-support-for-ethical-vaccines/

Για να πληροφορηθείτε για συγκεκριμένα εμβόλια και πώς σχετίζονται με τις εκτρώσεις: https://cogforlife.org/wp-content/uploads/CovidCompareMoralImmoral.pdf

Έχουμε ισχυρότατη συνειδησιακή αντίθεση για αυτές τις πρακτικές. Δεν έχει καμιά σημασία αν τα εκτρωμένα έμβρυα που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν οι εν λόγω κυτταρικές σειρές έχουν θανατωθεί πρόσφατα ή πριν από αρκετά χρόνια. Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος χειρισμός των ανθρώπινων εμβρύων συνιστά αντιανθρωπιστική πράξη. Επιπλέον συμβάλλει στη διατήρηση μίας παγκόσμιας κερδοσκοπικής επιχείρησης που προωθεί τη θανάτωση αθώων και ανυπεράσπιστων παιδιών μέσω των εκτρώσεων, για να αποκομίζει από αυτές τεράστια χρηματικά οφέλη.

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι μόνο τα εμβόλια για την ασθένεια COVID-19 που χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές που έχουν αναπτυχθεί από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων. Αυτές οι διαδικασίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ή τον δοκιμαστικό έλεγχο και άλλων εμβολίων, φαρμάκων, καλλυντικών ακόμη και ειδών διατροφής. Δικό μας αίτημα είναι να σταματήσει παντελώς αυτή η αντιανθρωπιστική μεταχείριση των αγέννητων παιδιών. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να σεβαστούν την έντονη συνειδησιακή αντίθεση προς τις εκτρώσεις που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας και να κατασκευάζουν εμβόλια που να μην έχουν καμία σχέση με τις εκτρώσεις. Τονίζουμε ότι όσες φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτές τις κυτταρικές σειρές το κάνουν κατ’ επιλογήν τους και όχι κατ’ ανάγκην. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, υπάρχουν εμβόλια για την ασθένεια COVID-19 τα οποία δεν χρησιμοποιούν αυτές τις κυτταρικές σειρές σε οποιαδήποτε φάση της παραγωγής ή του δοκιμαστικού τους ελέγχου.

Δικαίωμα ενημέρωσης και επιλογής

Ο απλός πολίτης, εάν και εφόσον αποφασίσει να εμβολιαστεί, πρέπει:

(1) Να έχει αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση με τρόπο απλό και κατανοητό. Να ενημερωθεί για τις ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων. Να γνωρίζει ποια συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί το εμβόλιο που πρόκειται να δεχθεί μέσα στον οργανισμό του. Να ενημερωθεί επίσης κατά πόσο ένα εμβόλιο χρησιμοποίησε σε οποιαδήποτε φάση της κατασκευής ή της δοκιμής του κυτταρικές σειρές που προήλθαν από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων. Να γνωρίζει ακόμη τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν, αφού δεν πρόκειται μόνο για ένα εμβόλιο, αλλά για πολλά είδη εμβολίων, διαφορετικής τεχνολογίας και διαφορετικών συστατικών.

(2) Να έχει τη δυνατότητα επιλογής του είδους του εμβολίου που θα χρησιμοποιήσει. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό θα πρέπει το Κράτος να φροντίσει ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα:

(α) εμβόλια τα οποία δεν χρησιμοποιούν τις μεθόδους DNA ή mRNA (οι οποίες δεν έχουν επαρκώς δοκιμαστεί και δεν γνωρίζουμε ποιες συνέπειες θα έχουν),

(β) εμβόλια τα οποία δεν χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές που προήλθαν από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας κατασκευής ή δοκιμαστικού ελέγχου τους.

Είναι ευθύνη του Κράτους να προσφέρει αυτή την ενημέρωση και αυτή τη δυνατότητα επιλογής. Θα το πράξει; Έχοντας υπόψη μας τις διαδικασίες που ακολουθούνται αυτή την περίοδο, δεν έχουμε ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αυτή η αντικειμενική ενημέρωση ή/και η δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

  • Η συνείδησή μας δεν μας επιτρέπει να λάβουμε εμβόλια που χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές που προήλθαν από ιστούς εκτρωμένων εμβρύων. Αρνούμαστε κατηγορηματικά να τα δεχθούμε.
  • Για τα υπόλοιπα εμβόλια για την ασθένεια COVID-19, μέχρι να διαλευκανθούν τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν για αυτά, έχουμε ισχυρές επιφυλάξεις.
  • Το αν κάποιος θα επιλέξει να εμβολιαστεί πρέπει να παραμείνει καθαρά προσωπική επιλογή. Καλούμε όλους (είτε επιλέξουν να εμβολιαστούν είτε όχι) να αντισταθούν:
  • σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση υποχρεωτική επιβολή των εμβολιασμών,
  • στην επιβολή οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων κυρώσεων και περιορισμών σε όσους θα επιλέξουν να μην εμβολιασθούν,
  • στην άμεσα ή έμμεσα υποχρεωτική τοποθέτηση οποιουδήποτε είδους ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός του σώματος όσων θα επιλέξουν να εμβολιασθούν.

Πρέπει να διαφυλάξουμε τον σεβασμό στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου ως ύψιστη αξία του πολιτισμού μας.